Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Η θαλάσσια ενέργεια είναι το μέλλον




Συνέντευξη: Γιώργος Αγγίδης (Διευθυντής ΑΠΕ στο Πανεπιστήμιο του Lancaster)
«Η θαλάσσια ενέργεια είναι το μέλλον»

«Αν καταφέρναμε να μετατρέψουμε σε ηλεκτρισμό μόλις το 1% της ενέργειας των κυμάτων και των παλιρροιών,θα καλύπταμε στο πενταπλάσιο τις ανάγκες σε ρεύμα ολόκληρου του πλανήτη», δηλώνει ο μηχανολόγος - μηχανικός Γιώργος Αγγίδης, πρωτοπόρος της κυματικής ενέργειας.
Συνέντευξη στον ΚΩΣΤΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ
Φωτογραφία: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ
Μέχρι το 2020 θα έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν τα πρώτα θαλάσσια πάρκα, με συσκευές οι οποίες θα εκμεταλλεύονται τα κύματα ή τα παλιρροϊκά ρεύματα για να παράγουν ρεύμα - και μάλιστα το κόστος κάθε παραγόμενης κιλοβατώρας θα είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με την τιμή του ηλεκτρισμού από τα ορυκτά καύσιμα.
Αυτό υποστηρίζει ο Γιώργος Αγγίδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Lancaster και διευθυντής του εργαστηρίου Renewable Energy Group & Fluid Machinery Group του ιδρύματος, ενός από τα κορυφαία παγκοσμίως στην κυματική και παλιρροϊκή ενέργεια. Εκτός από το να αναπτύσσει πρωτότυπες συσκευές, το εργαστήριο κάνει μελέτες που στοχεύουν να επιλύσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές κυματογεννητριών.
Γιατί πρέπει να αξιοποιηθεί και η θαλάσσια ενέργεια; Πρόκειται για ΑΠΕ που προσφέρει τεράστιες δυνατότητες: σύμφωνα με μελέτες, αν καταφέρναμε να μετατρέψουμε σε ηλεκτρισμό μόλις το 1% της ενέργειας των κυμάτων και των παλιρροιών, θα καλύπταμε τουλάχιστον στο πενταπλάσιο τις ανάγκες σε ρεύμα του πλανήτη. Τα κυματικά πάρκα θα ήταν ιδανικά για νησιά που δεν συνδέονται με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο ή για περιοχές όπου λειτουργούν μονάδες αφαλάτωσης. Πρέπει να ξεπεραστούν αρκετά εμπόδια ώστε να γίνουν πραγματικότητα τέτοιες εφαρμογές.
Πού οφείλονται αυτά τα εμπόδια; Στο ότι οι συσκευές των θαλάσσιων πάρκων θα πρέπει όχι μόνο να αντέχουν, αλλά και να συνεχίζουν να λειτουργούν ακόμη και στις πιο ακραίες καιρικές καταστάσεις. Σε μια θαλασσοταραχή, για παράδειγμα, ένα πλοίο θα καταφύγει στο πλησιέστερο λιμάνι για να αγκυροβολήσει. Αντίθετα, στις κυματογεννήτριες θα πρέπει να υπάρξουν λύσεις ώστε να παραμένουν στη θέση τους όσο άσχημος κι αν είναι ο καιρός. Ενας από τους σκοπούς του εργαστηρίου μας είναι να βρούμε τέτοιες λύσεις.
Πόσο ικανοποιητική είναι η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια; Η αξιοποίηση της θαλάσσιας ενέργειας βρίσκεται στην κατάσταση στην οποία ήταν ο κλάδος της αιολικής ενέργειας πριν από 30 χρόνια. Από την πληθώρα των συσκευών που έχουν προταθεί -αναπτύσσονται περίπου 110 διαφορετικά πρωτότυπα κυματογεννητριών- σταδιακά αρχίζουν να ξεχωρίζουν μερικά μοντέλα, που μοιάζουν να συγκεντρώνουν τα περισσότερα πλεονεκτήματα. Ωστόσο, ακόμη μένει να δούμε ποια μοντέλα θα συμπεριφέρονται καλύτερα όταν πια θα εγκατασταθούν κατά δεκάδες, δημιουργώντας θαλάσσια πάρκα.
Με βάση το παράδειγμα των ανεμογεννητριών, θα χρειαστούν 30 χρόνια μέχρι ορισμένες από τις τεχνολογίες να γίνουν εμπορικές… Οι εξελίξεις «τρέχουν» με τέτοια ταχύτητα, που σε μία δεκαετία θα έχουμε θεαματικά αποτελέσματα, πρώτα στην παλιρροϊκή και αργότερα και στην κυματική ενέργεια. Η έρευνα προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς, με συνέπεια πολλές συσκευές να βελτιώνονται συνεχώς και ως προς το κόστος της παραγόμενης ενέργειας. Μέχρι το 2018, κάποιες τεχνολογίες θα μειώσουν το κόστος στα επίπεδα που θα ισχύουν τότε και για τις μη ανανεώσιμες πηγές. Παράλληλα, για λόγους απεξάρτησης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, χώρες όπως η Μ. Βρετανία επενδύουν σημαντικά κεφάλαια σε αντίστοιχα πρότζεκτ, στοχεύοντας μέχρι το τέλος της δεκαετίας να καλύπτουν έως και το 5% των αναγκών τους σε ηλεκτρισμό από κυματικά και παλιρροϊκά πάρκα.
Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι προοπτικές για την Ελλάδα; Στη χώρα μας υπάρχουν μέρη που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως οι περιοχές έξω από την Κύμη ή τη χερσόνησο Αθω. Αυτό που χρειάζεται να γίνει αρχικά είναι μια επιστημονική μελέτη, που να δείχνει ποιες περιοχές πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Αν η Ελλάδα εκμεταλλευτεί τις καλύτερες περιοχές, τότε θα αποκτήσει τεχνογνωσία σε μια ΑΠΕ που σίγουρα στο μέλλον θα συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερες επενδύσεις διεθνώς.
Ο κ. Αγγίδης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο το Σεπτέμβριο, με θέμα την προώθηση της κυματικής - παλιρροϊκής ενέργειας στην Ελλάδα. Αφορμή η μελέτη που ανέθεσε πέρυσι η ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Ενέργειας, με σκοπό να διερευνηθεί η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρισμού από τα θαλάσσια ρεύματα στον πορθμό του Ευρίπου, στη Χαλκίδα.
<><><><><><><>
Hμερομηνία :  23-09-11
Copyright:  http://www.kathimerini.gr



Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Μία νέα πρόταση κυματικης ενέργειας.


Μέσα από εμπειρίες 10 ετών και πειραματισμών στίς ελληνικές θάλασσες, γιά τήν παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και πόσιμου νερού, από την κίνηση τών κυμάτων , παρουσιάζεται μία νέα πατενταρισμένη τεχνολογία όπου διακρίνεται για την κατασκευαστική της ευελιξία και την ικανότητα της να παράγει τεράστια ποσά ενέργειας και πόσιμου νερού.
Το εικονιζόμενο κυματικό πάρκο ,πού περιλαμβάνει 15 αυτόνομα συστήματα με πλωτήρες διαμέτρου 5 μέτρων και καθαρής άνωσης  6500 kg έκαστος ,ή ημερήσια παραγωγή σε ηλεκτρική ενέργεια με ένα μέτρο ύψους κύματος ανέρχεται σε 1800 kwh ,ικανοποιώντας σε ενέργεια 220 κατοικίες ,η δε παραγώμενη ποσότητα αφαλατωμένου πόσιμου νερού ,χωρίς την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας είναι 400.000 lt. Οι προαναφερόμενες ποσότητες ενέργειας και πόσιμου νερού , παράγονται  όταν το κυματικό πάρκο είναι ρυθμισμένο , μόνο γιά ηλεκτρική ενέργεια η" μόνο γιά αφαλατωμένο πόσιμο νερό .
Σε αντίθετη περίπτωση όταν το πάρκο παράγει ταυτόχρονα ηλεκτρική ενέργεια και νερό οι ποσότητες παραγωγής κατέρχονται στο ήμισυ.
Η παρούσα τεχνολογία μπορεί να εξυπηρετήσει σε ηλεκτρική ενέργεια και πόσιμο νερό ,πόλεις και χωριά νησιών-ξενοδοχειακές μονάδες-βιομηχανίες-στρατιωτικές εγκαταστάσεις-παροχή ενέργειας και νερού για άρδευση γεωργικών εκτάσεων-κλιματισμό ακόμα και εγκατάσταση ενός αυτόνομου συστήματος που θα καλύψει οικιακές ανάγκες .
Η παρούσα εφαρμογή αποτελείται απο την αγκύρωση που είναι απο οπλισμένο σκυρόδεμα (μπλοκ) και σε αυτό προσαρμόζεται μεταλλικός βραχίονας με εμβολοφόρο αντλία στο ένα άκρο του και αντίβαρα στο άλλο , οπου απο αυτό το σημείο προσδένεται με συρματόσχοινο η'' αλυσίδα ο πλωτήρας που ευρίσκεται στην επιφάνεια.
Ο πλωτήρας επιφανείας ακολουθεί την κίνηση των κυμάτων και παρασύρει τον βραχίονα ο οποίος εφαρμόζει μοχλικά δύναμη στην εμβολοφόρο αντλία στέλνοντας με μεγάλη πίεση το θαλλασινό νερό στην χερσαία μονάδα οπου και γίνεται επεξεργασία της πίεσης περιστρέφοντας την ηλεκτρογεννήτρια παράγοντας ταυτόχρονα και πόσιμο νερό.
Βασικό πλεονέκτημα του συστήματος είναι ότι μπορεί και λειτουργεί σε πολύ υψηλό κυματισμό ( έως και πάνω απο  5 μέτρα ) .Οι συνθήκες πολύ μεγάλου κυματισμού σε κατάσταση   θύελας δεν προξενούν καταστροφή της εγκατάστασης εξ αιτίας της δυνατότητας που έχει το μοχλικό σύστημα του βραχίονα να εκτελεί μεγάλες διαδρομές. 
Οταν η κορυφή του κύματος απομακρυνθεί και την διαδέχεται η κοιλιά τα αντίβαρα του βραχίονα παρασύρουν άμεσα προς τα κάτω τον πλωτήρα προετοιμάζοντας το σύστημα για ένα νέο κύκλο.Ο μηχανισμός διακρίνεται για την απλότητά του ,καθόσον δεν χρησιμοποιούνται για την επαναφορά στην θέση αναρόφησης της εμβολοφόρου αντλίας ελατήρια ,αυτο το αναλαμβάνουν τα αντίβαρα.
Στο φαινόμενο της άμπωτης και πλημμυρίδας το σύστημα προσαρμόζεται αυτόματα χωρίς να χαλαρώνουν οι συνδέσεις μεταξύ πλωτήρα και βραχίονα.


ΚΥΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

                                


Ενα κυματικό πάρκο με την συγκεκριμένη τεχνολογία ,μπορεί να τροφοδοτήση λιμνοδεξαμενές
μεγάλων διαστάσεων σε αρκετό υψόμετρο απο την επιφάνεια της θάλασσας παράγοντας ενέργεια όπως λειτουργεί και ένας υδροηλεκτρικός σταθμός .










Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Του Λευτέρη Ι. Πισκιτζή, αρχιτέκτονα, υπ. διδάκτωρ ΕΜΠ, μέλος της διεθνής ένωσης ερευνητών ενεργειακού σχεδιασμού-EDRA & μέλος του κέντρου εναλλακτικής τεχνολογίας στην αρχιτεκτονική-CAT, episkitzis@yahoo.gr
Η ενέργεια από τα κύματα παράγεται από την κίνηση των κυμάτων στην θαλάσσια επιφάνεια που προκαλείται από τους κατά τόπους ανέμους.
Η κυματική ενέργεια αποτελεί μία μη συνηθισμένη χαμηλής συχνότητας πηγή ενέργειας η οποία θα πρέπει να μετατραπεί σε συχνότητα της τάξεως των 60 Ηertz πριν ενσωματωθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια πολλά συστήματα έχουν επινοηθεί μόνο ένα μικρό ποσοστό έχει δοκιμαστεί και αξιολογηθεί για την αξιοπιστία τους. Επιπρόσθετα, ελάχιστα από αυτά έχουν δοκιμαστεί στην θάλασσα υπό πραγματικές συνθήκες εξομοίωσης ενώ τα περισσότερα έχουν αξιολογηθεί σε εργαστηριακές δεξαμενές.
'Ένα σύστημα κυματικής ενέργειας μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε σημείο στον ωκεανό και να παράγει ενέργεια, μπορεί να είναι αγκυρωμένο στο πυθμένα ή πλωτό ανοιχτά της θάλασσας, ή σύστημα εγκαταστημένο στα παράλια ή στα ρηχά νερά. Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί επίσης να είναι ολικά βυθισμένο στο νερό η να είναι τοποθετημένο πάνω από την θαλάσσια επιφάνεια σε μία πλωτή πλατφόρμα. Παρά τις δυνατότητες που παρουσιάζουν τα συστήματα κυματικής ενέργειας τα περισσότερα πρωτότυπα αυτών έχουν εγκατασταθεί στις ακτές. Η αισθητική επίδραση ενός συστήματος στο περιβάλλον εξαρτάται από τον τύπο που θα υιοθετηθεί, έτσι ένα σύστημα μερικώς βυθισμένο ή τοποθετημένο λίγα χιλιόμετρα μακριά δεν επηρεάζει την εναρμόνιση του συστήματος στο φυσικό περιβάλλον. Αντίθετα συστήματα κυματικής ενέργειας τοποθετημένα στις ακτές μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στην όλη αισθητική και να μετατρέψουν ένα φυσικό περιβάλλον σε άκρως βιομηχανικό. Έτσι προσοχή απαιτείται τόσο στην μορφή του συστήματος που πρόκειται να υιοθετηθεί καθώς και πως θα εναρμονιστεί με την υπάρχουσα αρχιτεκτονική τοπίου και το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής. Η συνεργασία του μελετητή αρχιτέκτονα και μηχανολόγου μηχανικού κρίνεται απαραίτητη και επιτακτική για αρμονικό σχεδιασμό.
Κατά την δεκαετία του '70 μόνο δύο χώρες κατάφεραν να αναδείξουν τις δυνατότητες των συστημάτων κυματικής ενέργειας μέσα από τα ερευνητικά τους προγράμματα, η Ιαπωνία και η Μεγάλη Βρετανία. Οι επίμονες προσπάθειες των ερευνητών τους κατάφεραν να βελτιώσουν την απόδοση παραγωγικότητας των συστημάτων αυτών. Σε γενικές γραμμές τα συστήματα μπορούν να διαχωριστούν σε δύο κατηγορίες, τα σταθερά και τα πλωτά.
Τα σταθερά συστήματα τα οποία τοποθετούνται στις ακτές ή στα ρηχά νερά έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των πλωτών συστημάτων και συγκεκριμένα στον τομέα της συντήρησης.


Φωτομοντάζ ενός συστήματος κυματικής ενέργειας.



Ώστόσο, ο αριθμός των διαθέσιμων περιοχών κατάλληλες για σταθερά συστήματα είναι περιορισμένος. Οι ταλαντώσεις που συντελούνται στην στήλη νερού του συστήματος μετατρέπουν την κυματική ενέργεια σε ηλεκτρική.
Η διαδικασία που ακολουθείται γίνεται σε δύο στάδια. Καθώς το νερό εισέρχεται στο εσωτερικό του συστήματος αναγκάζει τον αέρα που υπάρχει να μετατοπιστεί προς το επάνω μέρος και να θέσει σε λειτουργία την τουρμπίνα η οποία μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική.


Η διαδικασία μετατροπής περιγράφεται σχηματικά στην παρακάτω εικόνα.
Σχηματική αναπαράσταση λειτουργίας ενός συστήματος κυματικής ενέργειας.
Η έρευνα που συντελείται στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρώσει το επιστημονικό ενδιαφέρον της στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη στηλών νερού που απαιτούν λιγότερους περιορισμούς στην εγκατάσταση και συντήρηση.
Το σύστημα TAPCHAN
Ένα σημαντικό σύστημα είναι το λεγόμενο TAPCHAN (Tapered channel systems), πρόκειται δηλαδή για σύστημα με χρήση βαθμιαίων καναλιών σε δεξαμενή. Καθώς το νερό εισέρχεται στην δεξαμενή τα κανάλια συμβάλουν στην αύξηση του ύψους των κυμάτων και στην συνέχεια κινούν έναν άξονα τοποθετημένο παράλληλα σε αυτά. Η κίνηση του άξονα μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική και στην συνέχεια την διοχετεύει σε ηλεκτρικό δίκτυο ή αποθηκεύεται σε μπαταρίες. Η ιδέα του συστήματος αυτού υιοθετεί αρχές παραδοσιακού υδροηλεκτρικού συστήματος, συλλέγει νερό, αποθηκεύει νερό και μετατρέπει αυτό μέσω της κίνησης σε ηλεκτρική ενέργεια.
Το σύστημα TAPCHAN




Τα συστήματα αυτά έχουν χαμηλό κόστος συντήρησης, μεγάλη αξιοπιστία και επιπρόσθετα ότι η δεξαμενή έχει την δυνατότητα να παράγει ενέργεια όταν απαιτηθεί κάτι που δύσκολα επιτυγχάνεται με άλλα συστήματα. Δυστυχώς όμως τα συστήματα τύπου TAPCHAN δεν είναι κατάλληλα για εφαρμογή σε όλες τις παράλιες περιοχές. Ιδανικές περιοχές είναι εκείνες με σταθερό ρυθμό κυμάτων, με καλό μέσο ποσό κυματικής ενέργειας και με ύψος κυμάτων μικρότερο του 1 μέτρου, καθώς και παράλιες περιοχές με βαθιά νερά και έκταση για την εγκατάσταση δεξαμενής.
Τα πλωτά συστήματα:
Salter Duck, Clam και Archimedes
Τα πλωτά συστήματα, που είναι περισσότερο γνωστά στην ερευνητική κοινότητα είναι τα Salter Duck, Clam και Archimedes. Τα πλωτά συστήματα σε αντίθεση με τα σταθερά παράγουν ενέργεια από την αρμονική κίνηση του πλωτού τμήματος του συστήματος και όχι από την κίνηση της σταθερής τουρμπίνας στο εσωτερικό. Στα συστήματα αυτά οι οδηγοί ανεβαίνουν και κατεβαίνουν ανάλογα με την κίνηση του κύματος και η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται μέσω της κίνησης αυτής.
Η ανάπτυξη των συστημάτων αυτών ξεκίνησε την δεκαετία του '80 και η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε λάθος υπολογισμούς που έγιναν όσον αφορά το κόστος παραγωγής ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη της τεχνολογίας τα λάθη κατανοήθηκαν και η έρευνα και ανάπτυξη ξεκίνησε και πάλι. Όμως οι ρυθμοί ανάπτυξης γίνονται με αργό ρυθμό λόγω μειωμένων ερευνητικών κονδυλίων και κυβερνητικών επιδοτήσεων. Εξαίρεση αποτελούν κάποια ερευνητικά ιδρύματα στην Ευρώπη και φωτεινό παράδειγμα η Σκανδιναβία με το να πρωτοστατεί πλέον στο τομέα αυτό.

Παρακάτω, προσπάθεια γίνεται στο να περιγράψουμε τα πιο αξιόπιστα συστήματα κυματικής ενέργειας ερευνητικών προγραμμάτων.
Το σύστημα Mighty Whale


Το σύστημα Mighty Whale έχει μήκος 50 μ. και πλάτος 30 μ.




Αποτελεί το ερευνητικό πρόγραμμα Ιαπώνων επιστημόνων με την ονομασία Mighty Whale, όπως το όνομα προδίδει πρόκειται για κινητό σύστημα κυματικής ενέργειας που εξωτερικά το περίβλημα θυμίζει μικρή φάλαινα.. Το σύστημα Mighty Whale μετατρέπει την κυματική ενέργεια σε ηλεκτρική με την χρήση κάθετης στήλης νερού που περικλείεται στο εσωτερικό του. Καθώς το σύστημα κινείται στην επιφάνεια της θάλασσας, το νερό εισέρχεται στην κάθετη στήλη και κινεί την τουρμπίνα παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια.


Όπως φαίνεται στην εικόνα δεξιά το νερό εισέρχεται από το στόμιο του Mighty Whale και αυξάνει την στάθμη του νερού εσωτερικά, ο αέρας κινείται προς τα επάνω και κινεί την τουρμπίνα. Η διαδικασία θυμίζει αυτής των σταθερών συστημάτων, με την διαφορά ότι το σύστημα στην περίπτωση αυτή κινείται.
Σχηματική αναπαράσταση λειτουργίας του συστήματος Mighty Whale.

To σύστημα Wave Dragon
Ένα παρόμοιο σύστημα είναι αυτό με την ονομασία Wave Dragon. To σύστημα αυτό είναι πλωτό και κάνει χρήση μεγάλης θαλάσσιας επιφάνειας. Τα κύματα εγκλωβίζονται από δύο πλωτές πλατφόρμες από μπετόν τοποθετημένες η μία απέναντι από την άλλη σε απόσταση 227 μ. Η πλωτή δεξαμενή στην οποία καταλήγει το κύμα καταλαμβάνει όγκο χωρητικότητας 2.600 κ.μ..
Το νερό εισέρχεται στην πλωτή δεξαμένη και κινεί τις τουρμπίνες με ταχύτητα 100 κ.μ. το δευτερόλεπτο.
Το σύστημα αυτό είναι το μοναδικό πρόγραμμα της Δανίας που συμμετέχει στο Ευρωπαικό Πρόγραμμα Κυματικής Ενέργειας.
Είναι τυχαίο άραγε το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν εκπροσωπεί κανένα πρόγραμμα και απουσιάζει εντελώς; μάλλον όχι, αφού ο ερευνητικός τομέας στην Ελλάδα έχει τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής στην Ευρώπη.

To σύστημα Swan DK3
Ένα άλλο πρωτοποριακό πλωτό σύστημα αποτελεί το Swan DK3, αρχικά αναπτύχθηκε από την Ιαπωνία, έλλειψη κονδυλίων οδήγησε στο να αναπτυχθεί από την συνεργασία της Κίνας με την Δανία. Στο σύστημα αυτό περιλαμβάνεται ένας αγωγός σε σχήμα L στο κάτω μέρος και το νερό εισέρχεται στον αγωγό και ο αέρας κινεί την τουρμπίνα στο επάνω μέρος παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια. Μοντέλα εξομοίωσης και πειράματα έχει προγραμματίσει το Ινστιτούτο Υδραυλικής της Δανίας στην Βόρεια θάλασσα για τα επόμενα χρόνια.

To σύστημα Wave Plane
Παρόμοιο σύστημα αποτελεί το Wave Plane η διαδικασία είναι ή ίδια με τα προηγούμενα η διαφορά βρίσκεται στο γεγονός ότι στην πρόσοψη του συστήματος έχουν εγκατασταθεί σπειροειδή οδηγοί που οδηγούν τα κύματα σε οριζόντιο αγωγό που στην συνέχεια κινεί την τουρμπίνα που μετατρέπει την κυματική ενέργεια σε ηλεκτρική.

Παρά το γεγονός ότι πολλά ερευνητικά προγράμματα συμβάλουν στην έρευνα και ανάπτυξη των συστημάτων κυματικής ενέργειας, αποτελέσματα των ερευνών και σύντομη εφαρμογών αυτών τείνει αδύνατη τις επόμενες δεκαετίες λόγω μη ύπαρξης επιδοτήσεων. Οι κυβερνήσεις δύσκολα επιχορηγούν προγράμματα εκμετάλλευσης μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αφού οι δεσμοί, πολιτικοί και κοινωνικοί με την αγορά πετρελαίου και την εξάρτηση τους, τα χαρακτηρίζουν ασήμαντα.
Από τη σειρά ecographιca.
Περισσότερη έρευνα και ανάπτυξη στην μείωση κόστους συντήρησης και αξιοποίησης συστημάτων κυματικής ενέργειας θα συμβάλει ενεργά στην εμπορική εκμετάλλευση των συστημάτων αυτών. Αξίζει και πάλι να αναφέρουμε ότι μοναδική εξαίρεση αποτελεί η κυβέρνηση της Σκανδιναβίας καθώς και το μοναδικό ερευνητικό έργο που συντελεί το Πανεπιστήμιο της Χαβάης με την εκπαίδευση μηχανικών μέσω μεταπτυχιακών προγραμμάτων, σεμιναρίων και συνεδρίων στον τομέα της κυματικής ενέργειας. Ας ελπίσουμε ότι περισσότερες κυβερνήσεις θα ευαισθητοποιούν στην έρευνα και ανάπτυξη συστημάτων κυματικής ενέργειας.