Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Η θαλάσσια ενέργεια είναι το μέλλον




Συνέντευξη: Γιώργος Αγγίδης (Διευθυντής ΑΠΕ στο Πανεπιστήμιο του Lancaster)
«Η θαλάσσια ενέργεια είναι το μέλλον»

«Αν καταφέρναμε να μετατρέψουμε σε ηλεκτρισμό μόλις το 1% της ενέργειας των κυμάτων και των παλιρροιών,θα καλύπταμε στο πενταπλάσιο τις ανάγκες σε ρεύμα ολόκληρου του πλανήτη», δηλώνει ο μηχανολόγος - μηχανικός Γιώργος Αγγίδης, πρωτοπόρος της κυματικής ενέργειας.
Συνέντευξη στον ΚΩΣΤΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ
Φωτογραφία: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ
Μέχρι το 2020 θα έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν τα πρώτα θαλάσσια πάρκα, με συσκευές οι οποίες θα εκμεταλλεύονται τα κύματα ή τα παλιρροϊκά ρεύματα για να παράγουν ρεύμα - και μάλιστα το κόστος κάθε παραγόμενης κιλοβατώρας θα είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με την τιμή του ηλεκτρισμού από τα ορυκτά καύσιμα.
Αυτό υποστηρίζει ο Γιώργος Αγγίδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Lancaster και διευθυντής του εργαστηρίου Renewable Energy Group & Fluid Machinery Group του ιδρύματος, ενός από τα κορυφαία παγκοσμίως στην κυματική και παλιρροϊκή ενέργεια. Εκτός από το να αναπτύσσει πρωτότυπες συσκευές, το εργαστήριο κάνει μελέτες που στοχεύουν να επιλύσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές κυματογεννητριών.
Γιατί πρέπει να αξιοποιηθεί και η θαλάσσια ενέργεια; Πρόκειται για ΑΠΕ που προσφέρει τεράστιες δυνατότητες: σύμφωνα με μελέτες, αν καταφέρναμε να μετατρέψουμε σε ηλεκτρισμό μόλις το 1% της ενέργειας των κυμάτων και των παλιρροιών, θα καλύπταμε τουλάχιστον στο πενταπλάσιο τις ανάγκες σε ρεύμα του πλανήτη. Τα κυματικά πάρκα θα ήταν ιδανικά για νησιά που δεν συνδέονται με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο ή για περιοχές όπου λειτουργούν μονάδες αφαλάτωσης. Πρέπει να ξεπεραστούν αρκετά εμπόδια ώστε να γίνουν πραγματικότητα τέτοιες εφαρμογές.
Πού οφείλονται αυτά τα εμπόδια; Στο ότι οι συσκευές των θαλάσσιων πάρκων θα πρέπει όχι μόνο να αντέχουν, αλλά και να συνεχίζουν να λειτουργούν ακόμη και στις πιο ακραίες καιρικές καταστάσεις. Σε μια θαλασσοταραχή, για παράδειγμα, ένα πλοίο θα καταφύγει στο πλησιέστερο λιμάνι για να αγκυροβολήσει. Αντίθετα, στις κυματογεννήτριες θα πρέπει να υπάρξουν λύσεις ώστε να παραμένουν στη θέση τους όσο άσχημος κι αν είναι ο καιρός. Ενας από τους σκοπούς του εργαστηρίου μας είναι να βρούμε τέτοιες λύσεις.
Πόσο ικανοποιητική είναι η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια; Η αξιοποίηση της θαλάσσιας ενέργειας βρίσκεται στην κατάσταση στην οποία ήταν ο κλάδος της αιολικής ενέργειας πριν από 30 χρόνια. Από την πληθώρα των συσκευών που έχουν προταθεί -αναπτύσσονται περίπου 110 διαφορετικά πρωτότυπα κυματογεννητριών- σταδιακά αρχίζουν να ξεχωρίζουν μερικά μοντέλα, που μοιάζουν να συγκεντρώνουν τα περισσότερα πλεονεκτήματα. Ωστόσο, ακόμη μένει να δούμε ποια μοντέλα θα συμπεριφέρονται καλύτερα όταν πια θα εγκατασταθούν κατά δεκάδες, δημιουργώντας θαλάσσια πάρκα.
Με βάση το παράδειγμα των ανεμογεννητριών, θα χρειαστούν 30 χρόνια μέχρι ορισμένες από τις τεχνολογίες να γίνουν εμπορικές… Οι εξελίξεις «τρέχουν» με τέτοια ταχύτητα, που σε μία δεκαετία θα έχουμε θεαματικά αποτελέσματα, πρώτα στην παλιρροϊκή και αργότερα και στην κυματική ενέργεια. Η έρευνα προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς, με συνέπεια πολλές συσκευές να βελτιώνονται συνεχώς και ως προς το κόστος της παραγόμενης ενέργειας. Μέχρι το 2018, κάποιες τεχνολογίες θα μειώσουν το κόστος στα επίπεδα που θα ισχύουν τότε και για τις μη ανανεώσιμες πηγές. Παράλληλα, για λόγους απεξάρτησης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, χώρες όπως η Μ. Βρετανία επενδύουν σημαντικά κεφάλαια σε αντίστοιχα πρότζεκτ, στοχεύοντας μέχρι το τέλος της δεκαετίας να καλύπτουν έως και το 5% των αναγκών τους σε ηλεκτρισμό από κυματικά και παλιρροϊκά πάρκα.
Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι προοπτικές για την Ελλάδα; Στη χώρα μας υπάρχουν μέρη που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως οι περιοχές έξω από την Κύμη ή τη χερσόνησο Αθω. Αυτό που χρειάζεται να γίνει αρχικά είναι μια επιστημονική μελέτη, που να δείχνει ποιες περιοχές πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Αν η Ελλάδα εκμεταλλευτεί τις καλύτερες περιοχές, τότε θα αποκτήσει τεχνογνωσία σε μια ΑΠΕ που σίγουρα στο μέλλον θα συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερες επενδύσεις διεθνώς.
Ο κ. Αγγίδης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο το Σεπτέμβριο, με θέμα την προώθηση της κυματικής - παλιρροϊκής ενέργειας στην Ελλάδα. Αφορμή η μελέτη που ανέθεσε πέρυσι η ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Ενέργειας, με σκοπό να διερευνηθεί η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρισμού από τα θαλάσσια ρεύματα στον πορθμό του Ευρίπου, στη Χαλκίδα.
<><><><><><><>
Hμερομηνία :  23-09-11
Copyright:  http://www.kathimerini.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου